fbpx

Finnveran Yrittäjälaina - Momentum Helsinki

Artikkelin tiedot päivitetty 20.02.2024 

Finnveran Yrittäjälaina on yrittäjän henkilökohtainen laina, jota voidaan käyttää osakeyhtiön osakepääomaan tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP) tapahtuvaan sijoitukseen. Yrittäjälainaa voidaan käyttää myös osakeyhtiön osakkeiden ostamiseen. Yrittäjälainaa haetaan Finnveralta ja lainan myöntää suoraan Finnvera, joten pankkirahoitusta ei tarvita Yrittäjälainan saamiseksi.

On syytä korostaa, että Yrittäjälainan takaisinmaksusta vastaa aina henkilökohtaisesti Yrittäjälainan hakija, eli lainaa ei hae suoraan yritys, johon varat tullaan sijoittamaan eikä lainaa maksa takaisin osakeyhtiö, vaan hakijana toiminut yksityishenkilö. Yrittäjälaina voidaan myöntää myös useammalle saman yrityksen perustajalle tai osakkaalle.

Etsitkö tietoa Finnveran takauksista Yrittäjälainan sijaan? Tutustu Momentumin Finnveran pk-takaus ja Finnveran alkutakaus -artikkeleihin.


Momentum on auttanut lukemattomia yrittäjiä Finnveran Yrittäjälainan saamisessa ja useiden erilaisten yritysten rahoitustarpeiden arvioimisessa ja rahoituksen hakemisessa. Ota yhteyttä niin kartoitamme erilaisia rahoitusvaihtoehtoja kanssasi.

Mihin Yrittäjälainaa voi käyttää?

Käytännössä Finnveran Yrittäjälainaa voidaan käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa uusi yritys on perustettu ja toiminnan aloittaminen vaatii käyttöpääomaa, jota yhtiön perustajilla ei kuitenkaan omasta takaa ole sijoitettava yhtiöön. Yrittäjälaina mahdollistaa yhtiöön sijoittamisen ja takaisinmaksamisen tavallisen lainan tapaan kilpailukykyisellä hinnalla. Mikään ei estä hakemasta Yrittäjälainaa myös pidempään käynnissä olleeseen liiketoimintaan; yrityksen johon Yrittäjälaina sijoitetaan ei tarvitse olla uusi. 

Finnveran Yrittäjälainaa voidaan hyödyntää myös tilanteessa, jossa pankkilainan saaminen edellyttäisi omarahoitusosuutta, jota hakijalla ei lainan hakemisen hetkellä ole. Hakemalla Yrittäjälainaa ja sijoittamalla sen pankkilainaa hakevaan yhtiöön, voidaan osoittaa yrittäjän oma sitoutuminen yritystoimintaan ja lainan takaisinmaksuun.

Yrittäjälaina soveltuu myös erityisen hyvin yrityskauppatilanteisiin. Suomessa on paljon ikääntyviä yrittäjiä, jotka etsivät yritystoiminnalleen jatkajaa. Finnveran Yrittäjälaina on oiva tuki siis myös yritystoiminnan ostamiseen. Yrittäjälainan hakijan tulee kuitenkin aina itse työskennellä yrityksessä johon Yrittäjälaina sijoitetaan.

Yrittäjälainan suuruus ja korko

Finnveran Yrittäjälainan minimimäärä on 20 000 euroa. Ennen Yrittäjälainan yläraja oli 100 000 euroa, mutta 1.10.2022 alkaen ylärajaa ei ole enää asetettu.

Lainan määrää arvioitaessa Finnvera arvioi tapauskohtaisesti lainan hakijan taloudellisen tilanteen ja lainan takaisinmaksukyvyn. Laina-aika asettuu tyypillisesti 5–6 vuoden välimaastoon. Laina-aika voi kuitenkin olla enintään 12 vuotta. Laina-ajan aluksi on mahdollista neuvotella 1–2 vuotta lyhennysvapaata.

Laina-aikaan, lyhennysvapaisiin vuosiin ja lainan suuruuteen vaikuttaa kuitenkin aina hakijan taloudellinen tilanne ja liiketoiminnan luonne; Finnvera arvioi aina nämä seikat tapauskohtaisesti.

Finnveran Yrittäjälainan korko on kuuden kuukauden euriborkorko, sekä 3,75% marginaali. Finnvera perii myös toimitusmaksun lainan noston yhteydessä.

Mitä vaaditaan Yrittäjälainan saamiseksi?

Ennen Yrittäjälainan saamista Finnvera tekee kattavan yritystutkimuksen ja selvittää hakijan taloudellisen tilanteen, lainan takaisinmaksuedellytykset, sekä yrityksen edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yrityksen tavoitteet, strategia, kehittämissuunnitelma ja markkinatilanne ovat avainasemassa, kun mietitään voiko Yrittäjälainaa myöntää. Nämä seikat osoitetaan Finnveralle parhaiten erillisellä liiketoimintasuunnitelmalla, joka liitetään lainahakemukseen. 

Yrittäjälainan hakijalta edellytetään lisäksi:

  • että hakija on osakeyhtiön osakas, jonka osuus yhtiön osakepääomasta ja äänivallasta on vähintään 5% sijoituksen tai osakekaupan jälkeen,
  • että hakija työskentelee yhtiössä, on toimitusjohtaja tai toimii hallituksen jäsenenä,
  • että hakijan henkilökohtainen talous on kunnossa.

Positiivisena puolena voidaan mainita, että 1.10.2022 alkaen Finnvera ei ole enää edellyttänyt omarahoitusosuutta Yrittäjälainan saamiseksi. Uudistuksen myötä Yrityslainaa voidaan käyttää myös entistä suuremmissa hankkeissa.

Liiketoimintasuunnitelman lisäksi Yrittäjälainaa haettaessa hakemukseen on liitettävä selvitys yrittäjälainan hakijan varoista ja veloista. Selvityksessä avataan tarkasti hakijan varallisuus, säästöt ja esimerkiksi omistusasunnot ja autot. Lisäksi osamaksulainat, asuntolainat ja muut henkilökohtaiseen talouteen liittyvät seikat kuvataan yksityiskohtaisesti. Tällä osoitetaan Finnveralle, että Yrittäjälainan hakijalla on tarvittava maksukyky lainan takaisinmaksamiseksi. Finnveran verkkosivuilta voi ladata PDF-pohjan vara- ja velkaselvityksen tekemiseksi.

Yrittäjälainan hakeminen ja Momentum

Ammattimaisen liiketoimintasuunnitelman tekeminen parantaa huomattavasti mahdollisuuksia saada Yrittäjälaina ja nopeuttaa osaltaan myös hakemuksen käsittelyaikaa. Joskus liiketoimintasuunnitelman tekeminen voi olla haastavaa ja se voi viedä yrittäjältä merkittävästi arvokasta aikaa yrittäjän hektisessä arjessa. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä käyttää arvokasta aikaa hakemuksen ja liiketoimintasuunnitelman valmistamiseen, eikä silti saa myönteistä päätöstä tarvitsemalleen rahoitukselle. 

Ota yhteyttä Momentumiin ja anna meidän pitää huoli yrityksesi rahoituksesta. Yrittäjälainaa voidaan myös käyttää osana suurempaa rahoituskokonaisuutta tapauskohtaisesti. Keskustelemme mielellämme vaihtoehdoista kanssasi.

Osaamme auttaa oikean rahoituksen valinnassa erilaisissa tilanteissa. Tarvittaessa laadimme tarvittavat rahoitusdokumentit puolestasi ja hoidamme kommunikoinnin eri rahoittajatahojen välillä. Yhteydenotto ja tilanteesi kartoittaminen on aina ilmaista.

Asiantuntijat käytössäsi

Mikko Malhonen

Mikko Malhonen

Rahoitussuunnittelija, perustaja
Rahoituskonsultaatio

Lauri Tuomaala

Lauri Tuomaala

Operatiivinen johtaja, perustaja
Rahoituskonsultaatio

Samuel Haavisto

Junior-Analyytikko

Joonas Gruhn

Joonas Krühn

Teknologiajohtaja
Teknologiakonsultaatio

Ota yhteyttä

Varaa maksuton rahoituskonsultaatio

 

Asiakaspalvelu:
+358 9 2533 6600
asiakaspalvelu@momentumhelsinki.fi