Tempo-rahoitus on Business Finlandin myöntämä rahoitus yrityksille, jotka tavoittelevat merkittävää kasvua kansainvälisillä markkinoilla. Sitä voidaan käyttää liikeidean toimivuuden testaamiseen, kansainvälisten markkinoiden kartoittamiseen tai esimerkiksi tuote- ja palvelukonseptin kysynnän pilotointiin oikeilla asiakkailla.
Business Finland Tempo -rahoitusta hakevalta yritykseltä vaaditaan jo olemassa olevaa ymmärrystä kansainvälisistä markkinoista ja kilpailutilanteesta. Rahoitus ei ole tarkoitettu varsinaiseen tuotekehitykseen. Yrityksellä on oltava merkittävää kasvupotentiaalia valitulla markkinalla ja kyky myös osoittaa tämä todeksi. Tempo-rahoituksesta on kova kilpailu ja Business Finland arvioi aina yrityksen liiketoimintaa kokonaisuutena; pelkästään vähimmäiskriteerien täyttäminen ei usein riitä rahoituksen saamiseksi.
Tempo-rahoitusta hakevan yrityksen on tunnistettava kilpailutilanne kohdemarkkinoilla ja tunnettava yrityksen kehittämistarpeet. Muiden Business Finland rahoitusten tapaan tempo-rahoituksessa innovatiivisuus ja kansainvälinen kilpailukyky ovat vahvoja painotuspisteitä. Innovatiivisuudella tarkoitetaan erityisesti omaperäisiä, uudenlaisia tuotteita ja palveluita, mutta myös lähestymistapoja ja strategioita. Kilpailukykyä voi lisätä esimerkiksi erilaiset yritystoimintaa ja markkina-asemaa suojaavat tekijät.
Rahoitus on avustusta, jota ei tarvitse maksaa takaisin ja se soveltuu startup-, pk- ja midcap-yrityksille. Business Finland kattaa 75% projektin kustannuksista ja rahoitus voi olla enintään 50 000 euroa. Näin ollen saadakseen koko 50 000 euron avustuksen, tulee projektin olla hyväksyttäviltä kokonaiskustannuksiltaan 66 667 euroa, joka on myös maksimi projektin koko. Tempo-rahoitus maksetaan yrityksen tilille.
Rahoituksen myöntämisen jälkeen yritykselle maksetaan rahoituksesta enintään 35 000 euron ennakko. Loput avustuksesta maksetaan projektin loppuraportointia vastaan, sovittujen ja hyväksyttyjen kustannusten perusteella.
On syytä ottaa huomioon, että hakijayrityksellä on oltava vähintään 30 000 euroa oman pääoman ehtoista rahoitusta ja varmistettu projektin aikainen kokonaisrahoitus tempo-rahoituksen saamiseksi. Omavastuuosuuden rahoituksen pitää olla kokonaan yksityisistä lähteistä, eli esimerkiksi SVOP-sijoitus (sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto), pääomalaina tai kertyneet voittovarat, jotka voidaan hyväksyä kunhan ne perustuvat vahvistettuun tilinpäätökseen.
Ota yhteyttä Momentum Helsinkiin ja käydään hankkeesi ja rahoituksen tarpeesi yhdessä läpi.
Tempo-rahoitushakemus sekä liitteeksi vaadittu projektisuunnitelma on syytä valmistella erityisen huolellisesti ja realistisesti. Hakemuksen liitteeksi on lisättävä myös enintään kaksi kuukautta vanha kirjanpitoajo.
Tuotteen tai palvelun on oltava jo lähellä kansainvälistä markkinaa; projektin päättyessä olisi syytä olla jo oikeita asiakkaita kohdemarkkinoilta. Hakemuksia myös arvotetaan kilpailuedun perusteella. Hyvä kilpailuetu tarkoittaa sitä, että hakijayritys tuntee jo kohdemarkkinaa ja sen kokoa, omia kilpailijoitaan, heidän tarjoamia tuotteita ja palveluita ja ymmärtää miten omat tarjonta eroaa niistä edukseen. Kansainvälinen kasvupotentiaali on myös pystyttävä osoittamaan jo olemassa olevilla kiinnostuneilla asiakkailla tai esimerkiksi kiinnostuneilla sijoittajilla.
Ota yhteyttä Momentum Helsinkiin ja käydään hankkeesi ja rahoituksen tarpeesi yhdessä läpi.
Tempo-rahoitusta hakevassa projektissa on oltava tasapuolisesti markkinoiden selvittämistä, asiakaspalautteen keräämistä, sekä yrityksen ja liiketoimintamallin kehittämistä. Yleisiä rahoituskohteita ovat kansainvälistymisstrategioiden ja markkinaselvitysten tekeminen, sekä tuote- ja palvelukonseptin kysynnän testaaminen ja oikeilla asiakkailla pilotointi. Yhtä hyvin Tempo-projektissa voidaan tehdä patenttiselvitys uudesta teknologiasta, koemarkkinoida tuotetta tai palvelua pilotin omaisesti tai esimerkiksi kehittää kansainvälistä kasvua tukevaa johtamista.
Tempo-rahoitusta voidaan käyttää myös ulkomaisten kiihdyttämöohjelmien ja Business Finlandin Market Access -ohjelmien osallistumiskustannuksiin. Tällaisissa tapauksissa yrityksen voi olla mahdollista saada Tempo-rahoitus toistamiseen harkinnan varaisesti.
Huomion arvoista on, että tempo-rahoitusta ei ole tarkoitettu tuotekehitykseen, myyntiin eikä markkinointiin. Koemarkkinointi tai kysynnän testaaminen ja pilotointi asiakkailla on silti mahdollista.Tempo-rahoitus on pähkinänkuoressa instrumentti jo kehitetyn tuotteen tai palvelun menestyksekkääseen viemiseen kansainvälisille markkinoille. Mikäli etsit rahoitusta tuotekehitykseen tutustu Business Finlandin Tutkimus, kehitys ja pilotointi -rahoitukseen ja ELY-keskuksen kehittämisavustukseen.
Tempo-rahoituksella voidaan poikkeuksellisesti kattaa startup-yritysten omistajien palkkoja, mikäli omistusosuus on vähintään 10%. Palkka voi olla enintään 19 euroa per tunti ja 3000 euroa per kuukausi. Muita kustannuksia voidaan kattaa korkeintaan 20% palkkojen ja ostettujen palveluiden yhteissummasta, mutta se vaatii hyvää perustelua ja hakemuksen erittäin huolellista valmistelemista.
Ota yhteyttä Momentum Helsinkiin ja käydään hankkeesi ja rahoituksen tarpeesi yhdessä läpi.
Monien Business Finland -rahoitusten tapaan Tempo-rahoituksessa painotetaan vahvasti innovatiivisia ratkaisuja ja korostetaan kansainvälistymistä ja kilpailukykyä markkinoilla. Rahoituksen yleisenä ehtona on myös yrityksen omistajasuhteen suomalaisuus ja immateriaalioikeuksien omistus yrityksen toimesta. Tiimin on myös työskenneltävä Suomesta käsin.
Ota yhteyttä Momentum Helsinkiin ja käydään hankkeesi ja rahoituksen tarpeesi yhdessä läpi.
Miten Tempo-rahoitusta haetaan?
-Tempo-rahoitusta, kuten kaikkia muitakin Business Finlandin rahoituksia haetaan Business Finlandin verkkosivuilla, sähköisessä asiointi-palvelussa.
Miten Tempo-rahoitus eroaa Innovaatiosetelistä? Kumpi sopii tilanteeseeni paremmin?
Jos uusi tuote tai palveluidea vaatii vielä kehittämistä ja hyötyisit ulkopuolisesta asiantuntija-avusta asian eteenpäin viemiseksi, saattaa innovaatioseteli sopia tilanteeseesi tempo-rahoitusta paremmin. Tempo-rahoituksen saamiseksi yrityksen kasvuvisio ja kehittämistarpeet, sekä tuote, että markkina on oltava selvillä, sillä rahoitusta ei ole tarkoitettu tuotekehitykseen. Sen sijaan innovaatioseteli on juurikin tarkoitettu ulkopuolisen asiantuntijan ostamiseksi tuotekehityksen loppuun saattamiseksi. Innovaatiosetelin hyödyntämisen jälkeen saattaa olla oikea aika hakea tempo-rahoitusta.
Ota yhteyttä Momentum Helsinkiin ja käydään hankkeesi ja rahoituksen tarpeesi yhdessä läpi.
Ennen rahoituksen hakemista kannattaa tutustua huolellisesti Business Finlandin rahoitusehtoihin. Rahoitusehtojen lisäksi Business Finland käyttää monia muita kriteereitä rahoituspäätöksen tekemiseen, esimerkiksi arvioi yrityksen markkinapotentiaalia ja kilpailukykyä.
Hakemuksessa projektille on määriteltävä 2-5 mitattavaa tavoitetta. Tavoitteiden on liityttävä yrityksen liiketoiminnan kehittymiseen ja konkreettisiin tuloksiin. Business Finland seuraa tavoitteiden toteutumista ja niiden saavuttamisella on merkittävä vaikutus mahdollisen jatkorahoituksen myöntämiselle.
Aina ei ole helppoa hahmottaa mikä rahoitus sopii erilaisiin tilanteisiin parhaiten. Tempo-rahoituksen käyttökohteissa on jonkin verran liikkumavaraa, mutta rahoituksen täysimittainen hyödyntäminen vaatii erittäin huolellisesti laaditun hakemuksen. Momentum Helsinki on valmis auttamaan oikean instrumentin valinnassa ja tuntee tarkasti Tempo-rahoituksen ja muut Business Finlandin rahoitusvaihtoehdot.
Ota huoletta yhteyttä ja anna Momentumin hoitaa rahoituksen hankinta puolestasi. Rahoitusasiantuntijamme keskustelevat mielellään kanssasi erilaisista vaihtoehdoista.
Amucin Oy oli kehittänyt uraauurtavan, patentoidun geneettisen ratkaisun.
Bioteknologisen ratkaisun saattaminen markkinoille edellytti pilotointia tuotannonomaisissa ympäristöissä sekä kansainvälisen markkinapotentiaalin realisoimiseksi tarvittavaa resursointisuunnitelmaa.
Amucin otti yhteyttä Momentum Helsinkiin. Osana kokonaisrahoitusta Amucin Oy:lle hankittiin menestyksekkäästi Business Finlandin yritystuki.
Rahoitus toteutettiin ”avaimet käteen” -periaatteella. Momentum Helsinki laati kaikki rahoitushakemukset, niiden liitteet sekä edusti Amucin Oy:tä rahoitusneuvotteluissa.
StyleDoubler Oy halusi oli kansainvälisen kasvunsa alkumetreillä ja halusi pilotoida innovatiivisen, tulospohjaiseen mielipidevaikuttajamarkkinointiin perustuvan alustansa osaksi kehitettyä uutta tuotetta kohderyhmän potentiaalisten asiakkaiden kanssa kansainvälisillä markkinoilla.
Momentum Helsinki laati rahoitushakemukset, niiden liitteet ja edusti yhtiötä rahoitusneuvotteluissa, jonka seurauksena hankkeen toteuttamiseen saatiin ylimääräinen 50 000 euron yritystuki Business Finlandilta.
Sittemmin Styledoubler Oy on jatkanut yhdistelmärahoituspalvelussamme Business Finlandin Tutkimus-, Kehittämis- ja Innovaatiorahoituksen parissa sekä kansainväliseen kauppaan liittyvien kassavirran hallinnan kysymyksissä.
Rahoitussuunnittelija, perustaja
Rahoituskonsultaatio
Operatiivinen johtaja, perustaja
Rahoituskonsultaatio
Varaa maksuton rahoituskonsultaatio
Asiakaspalvelu:
+358 9 2316 1123
asiakaspalvelu@momentumhelsinki.fi